Τοπικά Προϊόντα και Γαστρονομία

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε τοπικά προϊόντα πολλά από τα οποία είναι ίσως και μοναδικά. Σε κάθε περίπτωση το μικροκλίμα της περιοχής τα καθιστά μοναδικά.

Επιτραπέζιο σταφύλι: Η περιοχή έχει παράδοση και μεγάλη ιστορία στην καλλιέργεια της αμπέλου, παράγει ονομαστά επιτραπέζια σταφύλια που όχι μόνο συμβάλλουν στην επισιτιστική επάρκεια της περιοχής αλλά γίνονται και συστηματικές εξαγωγές. Η παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών συνεχώς βελτιώνεται με την εφαρμογή προγραμμάτων γεωργικών προειδοποιήσεων.

Κρασί: Είναι μακραίωνη η ιστορία του κρασιού στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, από τον Όμηρο με τον «Ισμάριο οίνο», τη λατρεία του Διονύσου, τον Οδυσσέα, τον Κύκλωπα, τους Κίκονες αλλά και τα σημερινά εξαιρετικής ποιότητας κρασιά -πολλά πιστοποιημένα βιολογικής γεωργίας.

Παραδοσιακό τσίπουρο: Παράγεται πολύ στην περιοχή.

Ελιές - λάδι: Η περιοχή έχει την ονομαστή ποικιλία Μαρώνειας, με παραγωγή άριστης ποιότητας λαδιού και βρώσιμης ελιάς διαφόρων τύπων.

Κεράσια Κομοτηνής: Το μικροκλίμα της περιοχής αναδεικνύει γεύσεις και αρώματα μοναδικές.

Αρωματικά φαρμακευτικά φυτά: Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία στον κλάδο. Εξαιρετικής ποιότητας είναι η ρίγανη της ορεινής Ροδόπης

Όσπρια: ημιορεινής Ροδόπης.

Τυριά-Κασέρια με τοπικό γάλα

Παραδοσιακό γιαούρτι: Εξαιρετικό τοπικό προϊόν.

Οπωροκηπευτικά: Είναι αξιόλογος τομέας για την οικονομία της περιοχής δεδομένου ότι καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της, εκσυγχρονίζεται συνεχώς με σύγχρονες εγκαταστάσεις και τρόπους οργάνωσης, νέες δράσεις (μήλα, ρόδια κτλ), με την παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας ή ολοκληρωμένης διαχείρισης με την ενασχόληση νέων ανθρώπων.

Καπνός - μπασμάς: Η περιοχή παράγει άριστης ποιότητας προϊόν, έχει μακροχρόνια παράδοση.

Αλλαντικά όπως ο καβουρμάς και ο παστουρμάς

Στραγάλια Κομοτηνής με τις ποικίλες γεύσεις (αλμυρά, πιπεράτα, γλυκά ή καραμελωμένα

Αλιεύματα του Θρακικού Πελάγους: τόσο νωπά όσο και μεταποιημένα (αλίπαστα), με επικεφαλής τον λικουρίνο.

Αλιεύματα των Λιμνοθαλασσών: Το μπλε καβούρι, ο καπνιστός παστός κέφαλος, το καπνιστό χέλι.

Σουτσούκ λουκούμ: Ιδιαίτερο και διαφορετικό προϊόν που συνδυάζει παράδοση και πολυτισμικότητα.

ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε τοπικά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι ίσως και μοναδικά: Αλλαντικά, όπως ο καβουρμάς και ο παστουρμάς. Στραγάλια Κομοτηνής, με τις ποικίλες γεύσεις (αλμυρά, πιπεράτα, γλυκά ή καραμελωμένα). Αλιεύματα του Θρακικού Πελάγους, τόσο νωπά όσο και μεταποιημένα (αλίπαστα), με επικεφαλής τον λικουρίνο. Αλιεύματα των Λιμνοθαλασσών, όπως το μπλε καβούρι, ο καπνιστός παστός κέφαλος, το καπνιστό χέλι. Σουτσούκ λουκούμ, ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό προϊόν, που συνδυάζει παράδοση και πολυτισμικότητα. Παραδοσιακό τσίπουρο και φυσικά, κρασί. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, που ο επισκέπτης μπορεί να βρει εύκολα στην περιήγηση του στην πόλη.

Γαστρονομία - Διασκέδαση

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της με παραδοσιακές και τοπικές γεύσεις . Η τοπική κουζίνα αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον μίγμα γαστρονομικών παραδόσεων της Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Τουρκίας, της Αρμενίας και των Ρομά. Ένα από τα πιο φημισμένα φαγητά της περιοχής είναι ο τζιγεροσαρμάς. Άλλα γνωστά παραδοσιακά φαγητά είναι: ο καβουρμάς (βραστό κατσικίσιο και χοιρινό κρέας διατηρημένα με το λίπος τους), το τας-κεμπάπ (κομματάκια χοιρινού ή μοσχαριού με σάλτσα), το τανοσούρ (από τον Πόντο), τα μαντί (ραβιόλια γεμιστά με κιμά από την Καππαδοκία),οι διάφορες πίτες, στριφτόπιτες και μπουγάτσες. Από γλυκά, η γαστρονομία της περιοχής περιλαμβάνει: σαραγλί, χανούμ μπουρέκ ( με κρέμα ), καταΐφι, σεκέρ παρέ καζάν ντιπί, μαλεμπί, σάμαλι, χαλβάδες, ταχίνια, πετιμέζια κλπ.