Περιήγηση στην Κομοτηνή

Αστικός χώρος – περιηγήσεις

Ο αστικός της χώρος παρουσιάζει ποικιλομορφία και ιδιαίτερη ομορφιά. Μέσα από περιηγήσεις στους δρόμους της πόλης ανακαλύπτει κανείς την ξεχωριστή ταυτότητα και την πολυπολιτισμικότητα της Κομοτηνής.

Κεντρική πλατεία Ειρήνης: Σημείο αναφοράς της πόλης με καφέ ταβέρνες αλλά και χώρους ανάπαυσης Ο επισκέπτης που θα σταθεί στην κεντρική πλατεία θα προσανατολισθεί πολύ εύκολα, όποια διαδρομή κι αν επιλέξει.

Άλσος Αγίας Παρασκεύης: Ανατολικά της κεντρικής πλατείας και σε συνέχεια της εκτείνεται το άλσος της Αγίας παρασκευής που αποτελεί χώρο αναψυχής της πόλης. Το όνομά του το παίρνει από το μικρό Ναό της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της πόλης. Ποικίλα δέντρα, σιντριβάνια και παγκάκια ξεκουράζουν τον επισκέπτη που επιθυμεί να κάνει μια στάση.

Παραδοσιακή αγορά της Κομοτηνής: Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Διατηρείται μεγάλος αριθμός παραδοσιακών κτισμάτων και μνημείων (πτωχοκομείο Ιμαρέτ, το Γενί Τζαμί, ο Πύργος του Ωρολογίου και η παραδοσιακή πλατεία Ηφαίστου, όπου είναι συγκεντρωμένα τα εργαστήρια του λευκοσιδήρου). Η παραπάνω περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού της παλαιάς αγοράς της Κομοτηνής.

Περιήγηση στο κέντρο της πόλης: Ο επισκέπτης ακολουθώντας την γραφική οδό Ιωαννίνων μπορεί να βρεθεί στα πλακόστρωτα σοκάκια της Ερμού με τα διάφορα μικρομάγαζα. Εκεί συναντά τα εργαστήρια λευκοσιδήρου και χαλκού, γνωστά σαν τενεκετζίδικα , τα παλαιοπωλεία με τις πολλές αντίκες που διαθέτουν, τα καφεκοπτεία, τα στραγαλάδικα τα εργαστήρια σουτζούκ λουκούμ, τα ζαχαροπλαστεία με τα τοπικά γλυκά (σαραγλάκια, χανούμ μπορέκ ( με κρέμα ), καταΐφι, πλάκες σοκολάτας με καβουρντισμένο αμύγδαλο, σεκέρ παρέ και καζάν ντιπί, κλπ). Πίσω από την οδό Ερμού συναντά τη σκεπαστή Δημοτική Αγορά στη στοά της οποίας στήνουν τους πάγκους τους οι ψαράδες και οι οπωροπώλες.

Στην οδό Βενιζέλου, από τους πιο παλιούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, βρίσκεται ένα ακόμη τμήμα της αγοράς της πόλης ενώ αποτελεί κέντρο της νυχτερινής διασκέδασης της πόλης.

Η Κομοτηνή είναι ιδιαίτερα γνωστή και για τη νυχτερινή διασκέδαση. Τα καφέ-μπαρ, αλλά και τα ποικίλα κέντρα διασκέδασης συνθέτουν την έντονη νυχτερινή ζωή της πόλης