Υπάιθριες Δραστηριότητες
Πεζοπορία - Ορειβασία
Το Καταφύγιο «Χαράλαμπος Δήμου»
Είναι το καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής (ΕΟΣ Κομοτηνής). Βρίσκεται στην ορεινή Ροδόπη, σε υψόμετρο 1.050μ.
Η πρόσβαση μέσω δρόμου είναι περίπου 33 χλμ και διάρκειας 1:30 ώρας. Από Κομοτηνή 6 χλμ άσφαλτος, κατεύθυνση περιαστικό δάσος Νυμφαίας μέχρι το Στρατιωτικό Φυλάκιο Νυμφαίας. Πριν το φυλάκιο στροφή στην αριστερή διασταύρωση δασικού δρόμου, υπάρχει πινακίδα. Ο δασικός δρόμος καταλήγει σε 19 χλμ στο καταφύγιο. Ο δρόμος δεν είναι σε καλή κατάσταση και η πρόσβαση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με όχημα 4Χ4.
Υπάρχει ωστόσο και η δυνατότητα πεζοπορίας για το Καταφύγιο. Η απόσταση μέσω μονοπατιού από την Κομοτηνή είναι 22χλμ. Το μονοπάτι αρχίζει από την Κομοτηνή και συνεχίζει προς το χωριό Σύμβολα. Από εκεί με κατεύθυνση παράλληλα με το Χιονόρεμα (το ποτάμι που εφοδιάζει με νερό την πόλη της Κομοτηνής) φθάνει στο εγκαταλειμμένο χωριό της Μικρής Άδας. Από εκεί συνεχίζει στο δρόμο αριστερά για 50 μέτρα και αρχίζει η σήμανση του μονοπατιού. Από το σημείο αυτό ξεκινάει η ανάβαση 4,5 περίπου χλμ. εύκολης πορείας μέχρι την προσέγγιση του καταφυγίου. Σε όλο το μήκος της ανάβασης υπάρχουν πινακίδες σήμανσης που διευκολύνουν την πρόσβαση και η πορεία πραγματοποιείται από χαραγμένο ορειβατικό μονοπάτι.
Το καταφύγιο διαθέτει 50 κλίνες και είναι πλήρως εξοπλισμένο (ρεύμα από γεννήτρια, νερό, κουζίνα, wc).
Η διαμονή γίνεται πάντοτε με συνοδό από το Σύλλογο και με βάση τον κανονισμό ορειβατικών καταφυγίων. Απαιτείται ο επισκέπτης να έχει μαζί του τρόφιμα. Απαιτείται προηγούμενη επικοινωνία με το σύλλογο είτε με email είτε τηλεφωνικά. (τηλ. 25310-29411, 25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr). Η διεύθυνση του ιστότοπου: http://eoskomotinis.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html
Ορεινό Καταφύγιο στον Πολύαρνο
Ο Δήμος Ιάσμου στον οικισμό Πολύαρνο έχει δημιουργήσει ορεινό καταφύγιο στον οικισμό Πολύαρνο, 20 χιλιόμετρα από τον Ίασμο. Το καταφύγιο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Leader II και ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου.
Το καταφύγιο είναι πλήρως εξοπλισμένο. Απαιτείται ο επισκέπτης να έχει μαζί του τρόφιμα. Η φιλοξενία είναι δυνατή κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο για το καταφύγιο στο e-mail του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου: politistikos_iasmos@yahoo.gr
Η διεύθυνση του ιστότοπου: http://politistikossylogosiasmou.blogspot.gr/2010/01/blog-post_28.html.
Ορειβατικές Διαδρομές του ΕΟΣ Κομοτηνής
Από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής προτείνονται οι 4 παρακάτω ορειβατικές διαδρομές:
Διαδρομή 1: Κάβος από Κομψάτο ποταμό
-
Υψόμετρο Αφετηρίας : 20 μέτρα
-
Υψόμετρο : 340 μέτρα
-
Υψομετρική Διαφορά : 320 μέτρα
-
Βαθμός Δυσκολίας : 1
-
Ώρες Πορείας : 4
Η διαδρομή «Κάβος από Κομψάτο ποταμό» είναι μια εύκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από την παλαιοβυζαντινή γέφυρα Ιάσμου (υψόμετρο 20m), συνεχίζει παράλληλα με τον ποταμό Κομψάτο και καταλήγει στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Κάβου (υψόμετρο 340m). Ο ΕΟΣ Κομοτηνής έχει σηματοδοτήσει το μονοπάτι.
Ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής: η παλαιοβυζαντινή τοξωτή γέφυρα Κομψάτου, το εγκαταλελειμμένο πομακοχώρι Γκιοκτσελίκ, ο εγκαταλελειμμένος οικισμός του Κάβου. Θέα στη Σαμοθράκη, στα Θρακικά Μετέωρα.
Διαδρομή 2: Οχυρό Νυμφαίας:
-
Υψόμετρο Αφετηρίας : 140 μέτρα
-
Υψόμετρο : 480 μέτρα
-
Υψόμετρική Διαφορά : 340 μέτρα
-
Βαθμός Δυσκολίας : 1
-
Ώρες Πορείας : 4
Η διαδρομή «Οχυρό Νυμφαίας» είναι μια εύκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει βόρεια του χωριού Πάνδροσος (υψόμετρο 140m) από τις κατασκηνώσεις Πάνδροσου και καταλήγει στο Οχυρό της Νυμφαίας (υψόμετρο 480m). Ο ΕΟΣ Κομοτηνής έχει σηματοδοτήσει το μονοπάτι.
Ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής: πολλά δέντρα και είδη λουλουδιών, αρκετά ρυάκια, ένα πολυβολείο, το Οχυρό της Νυμφαίας το οποίο συνέβαλε στη άμυνα της Ελλάδας κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διαδρομή 3: Παπίκιο από καταφύγιο.
-
Υψόμετρο Αφετηρίας : 1050 μέτρα
-
Υψόμετρο : 1483 μέτρα
-
Υψόμετρική Διαφορά : 883 μέτρα (Κάθοδος στα 600 μέτρα)
-
Βαθμός Δυσκολίας : 2
-
Ώρες Πορείας : 6
Η διαδρομή «Παπίκιο από καταφύγιο» είναι μια μέτρια προς δύσκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το καταφύγιο του ΕΟΣ Κομοτηνής (υψόμετρο 1050m), κατηφορίζει δυτικά προς το Χιονόρεμα (υψόμετρο 600m) και στη συνέχεια ανηφορίζει δυτικά προς το Παπίκιο (υψόμετρο 1483m), που είναι η υψηλότερη κορυφή του νομού Ροδόπης. Ο ΕΟΣ Κομοτηνής έχει σηματοδοτήσει το μονοπάτι.
Ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής: ψηλά δέντρα, δάσος, μικρός ποταμός που σχηματίζει μικρούς καταρράκτες και βάθρες, κορυφή Παπίκιου, θέα Βουλγαρία, και στα νότια την Κομοτηνή, τον κάμπο και τις λίμνες της Ροδόπης, τον Ίσμαρο, την Σαμοθράκη, την Θάσο και άλλα νησιά και βουνά της Ελλάδας.
Διαδρομή 4: Φυλάκιο 69:
-
Υψόμετρο Αφετηρίας : 660 μέτρα
-
Υψόμετρο : 920 μέτρα
-
Υψόμετρική Διαφορά : 440 μέτρα (Κάθοδος στα 480 μέτρα)
-
Βαθμός Δυσκολίας : 2
-
Ώρες Πορείας : 5
Η διαδρομή «Φυλάκιο 69» είναι μια μέσης δυσκολίας ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει βορειοανατολικά του χωριού Νυμφαία (υψόμετρο 660m), συνεχίζει ανεβαίνοντας και στη συνέχεια κατεβαίνοντας στον οικισμό του Άνω Μύτικα (υψόμετρο 480 m), και καταλήγει στο εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό Φυλάκιο 69 (υψόμετρο 920m) το οποίο βρίσκεται 200m νότια από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο ΕΟΣ Κομοτηνής έχει σηματοδοτήσει το μονοπάτι.
Ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής: δάσος με τα πεύκα, γραφικός οικισμός του Άνω Μύτικα, ρυάκια τα οποία σε πολλά σημεία σχηματίζουν μικρές βάθρες, θέα της οροσειράς Ροδόπης, εγκαταλελειμμένο φυλάκιο 69.
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, αρχίζει από τη Σκανδιναβία και καταλήγει στο Αιγαίο. Στην Ελλάδα εισέρχεται από τον Προμαχώνα Σερρών και αφού διέλθει από τους νομούς Δράμας και Ξάνθης εισέρχεται στη Ροδόπη στην περιοχή του χωριού Αστραία. Ακολούθως διέρχεται τον ποταμό Κομψάτο στην περιοχή Τρικόρφου και ακολουθεί πορεία από τα χωριά Πόα και Κερασιά προς το χωριό Σώστης. Μέσω της Κομοτηνής, διέρχεται από το Φύλακα και την Πελαγία και ανηφορίζει στο όρος Ίσμαρος, φθάνοντας στη Μαρώνεια. Από εκεί ακολουθεί την πλαγιά του Ισμάρου δίπλα στη θάλασσα. Στη συνέχεια εισέρχεται στο νομό Έβρου και μέσω Αλεξανδρούπολης κατευθύνεται στη Σαμοθράκη. Ανέρχεται στην κορυφή Σάος και μέσω του Προφήτη Ηλία καταλήγει στην Καμαριώτισσα.
Πληροφορίες θα πρέπει να αναζητηθούν από τον ΕΟΣ Κομοτηνής.
Περιβαλλοντικές Διαδρομές
Δραστηριότητες – Προγράμματα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
Το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.-Θ. ιδρύθηκε το 2008 και περιλαμβάνει τις περιοχές των υγροτόπων Δ. Νέστου, Λ. Βιστωνίδας, Λ. Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους. Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας , λόγω της μεγάλης έκτασής του και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας. Σκοπός του Εθνικού Πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή.
Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας συστάθηκε τον Απρίλιο του 2003, με ΚΥΑ των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Ανάπτυξης, ως θεσμοθετημένο διαχειριστικό όργανο.
Οι κύριοι σκοποί του Φ.Δ. είναι:
-
Η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.
-
Η αποκατάσταση και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
-
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής.
-
Η τοπική ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
-
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ανάπτυξη του οικοτουρισμού.
-
Η κοινωνική, οικονομική και η πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Υπάρχει Κέντρο Πληροφόρησης των λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, στο Πόρτο Λάγος (στην είσοδο του χωριού Πόρτο Λάγος), τηλ. 25410-96646, fax. 25410-96924, Email: info@fd-nestosvistonis.gr
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30-15.30
Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες γίνονται δεκτές επισκέψεις μετά από ραντεβού.
Το Κέντρο Πληροφόρησης παρέχει:
-
Ενημέρωση για τον υδροβιότοπο, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
-
Υλοποίηση προγραμμάτων ξενάγησης με τη συνοδεία του οικοξεναγού του Κέντρου (γκρουπ και ατομικά ).
-
Προτάσεις επιλεγμένων διαδρομών της περιοχής
Διαδρομές
Διαδρομή 1. Λίμνη Βιστωνίδα – Λ/Θάλασσα Πόρτο Λάγος.
Ξεκινάει από το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας με κατεύθυνση το χωριό του Πόρτο Λάγους, στη συνέχεια προς τον Αλιευτικό συνεταιρισμό.
Ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής: Πόρτο Λάγος: η αποικία των ερωδιών στο δασάκι πίσω από το λιμάνι, προς τον Αλιευτικό συνεταιρισμό: Πελεκάνοι, Κορμοράνοι, Πάπιες, Κύκνοι, Φοινικόπτερα, το καλοκαίρι στην νησίδα οι μακροκέφαλοι γλάροι και πίσω από τον Αγ. Νικόλαο οι Νυχτοκόρακες.
Διαδρομή 2: Λίμνη Ισμαρίδα Θρακικές Λ/Θάλασσες.
Ξεκινάει από το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας με κατεύθυνση προς Κομοτηνή στο Φανάρι, κατεύθυνση για το Κάμπινγκ Φαναρίου και Λ/Θάλασσα Ξηρολίμνη. Στη συνέχεια Μέση, Γλυφάδα, αριστερά προς παραλία Μολυβωτής, Λ/Θάλασσα Πτελέα. Επιστροφή στη Γλυφάδα, ανατολικά προς Ίμερος, αριστερά για Παγούρια, λίμνη Ισμαρίδα.
Ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής: Λ/Θάλασσα Ξηρολίμνη που τον χειμώνα είναι γεμάτη από κύκνους, βόρειο τμήμα της Λ/Θάλασσας Αλυκή εγκαταστάσεις των αλυκών, Λ/Θάλασσα Πτελέα όπου το καλοκαίρι μαζεύονται πάνω από 5000 Φοινικόπτερα, λίμνη Ισμαρίδα όπου χρησιμοποιώντας κιάλια και τηλεσκόπιο μπορεί να δεί ο επισκέπτης Πορφυροτσικνία ανάμεσα στα καλάμια και την λίμνη που το καλοκαίρι το βόρειο τμήμα της είναι καλυμμένο με νεροκάστανα και νούφαρα όπου κάνουν τις φωλιές τους βουτηχτάρες.
Ποδηλασία
Το έργο του ποδηλατόδρομου στην Κομοτηνή, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας - Θράκης 2007 -2013. Το έργο συμπεριλήφθηκε στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης του Δήμου Κομοτηνής και αφορά την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην οδό Δημοκρίτου, στην οδό Ορφέως και στις οδούς Γ. Κακουλίδη - Στ. Κυριακίδη Ν. Ζωίδη - Απ. Σούζου στην πόλη της Κομοτηνής. Θα υπάρξουν εργασίες αλλαγής των πεζοδρομίων με ειδικές προειδοποιητικές σημάνσεις και φωτισμούς για την ασφαλή κίνηση των ποδηλάτων αλλά και των πεζών στους νέους οριοθετημένους διαδρόμους. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2,7 εκ ευρώ και δικαιούχος του ο Δήμος Κομοτηνής.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής, Επιμέλεια: Μάκης Αποστολακάκης