Μουσεία

Στον Δήμο Κομοτηνής υπάρχουν τα Μουσεία: Αρχαιολογικό Μουσείο, Εκκλησιαστικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο - Ίδρυμα Νικολάου Ζ. Παπανικολάου, Θρακικό Μουσείο Παιδείας, Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, Λαογραφικό μουσείο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Περιγραφή: Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1976 με σχέδια του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και έκτοτε στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, αλλά και την ΙΘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. 

Το μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, από την προϊστορική έως τη βυζαντινή εποχή, τα οποία εκτίθενται τοπογραφικά και χρονολογικά. Πλούσιο εποπτικό υλικό αποτελούμενο από χάρτες, κείμενα, εικόνες παρέχει πληροφορίες και ενημερώνει τους επισκέπτες για τα εκθέματα. 

Από τους θρακικούς θησαυρούς που φυλάσσονται στο μουσείο ξεχωρίζουν: α) ένα ανάγλυφο Θράκα ιππέα από τη Γαλήνη του 1ου αιώνα π.Χ., β) μια σαρκοφάγος Κλαζομενιακού τύπου με μελανόμορφες παραστάσεις και φυτικά μοτίβα από τα Άβδηρα (500 π.Χ.), γ) χρυσά κοσμήματα που βρέθηκαν σε κιβωτιόσχημο τάφο της ίδιας περιοχής, δ) ένα πήλινο προσωπείο του Διονύσου από το ομώνυμο ιερό της Μαρώνειας ε) η πεπλοφόρος κόρη από τη Στρύμη, στ) η εντυπωσιακή, χρυσή προτομή του Μάρκου Αυρηλίου ή Σεπτίμου Σεβήρου από την Πλωτινόπολη, ζ) τα δύο μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία από την νεολιθική τούμπα της Παραδημής, η) ο θησαυρός των αφιερωμάτων από το ιερό της Δήμητρας της Μεσημβρίας Ζώνης. Σημαντική επίσης είναι η αμφίγλυφη επιτύμβια στήλη (500 π.Χ.).

Αρμόδιος φορέας Διαχείρισης: ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Χωροθέτηση: Οδός Α. Συμεωνίδη 4, στο μικρό πάρκο / άλσος της Κομοτηνής, Κομοτηνή, Δήμος Κομοτηνής

Επισκεψιμότητα: Δεν έχει ιστότοπο. Υπάρχει κυλιόμενο κάθισμα για πρόσβαση ΑμΕΑ στο εσωτερικό του Μουσείου, από την αυλή. Μέρες & ώρες λειτουργίας 8:30 - 15:00 καθημερινά. 
 

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής

Περιγραφή: Η δημιουργία της συλλογής εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων της περιοχής της Κομοτηνής ξεκίνησε το 1962 από τον τότε Μητροπολίτη Μαρώνειας Τιμόθεο. Η συλλογή στεγάστηκε αρχικά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής, ενώ από το 1987 εγκαταστάθηκε, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην εκκλησιαστική στέγη «Οι Τρεις Ιεράρχες». Το 1996 εγκρίθηκε η σύσταση ενός εκκλησιαστικού μουσείου, για τη μόνιμη στέγαση του οποίου παραχωρήθηκε το Ιμαρέτ, ένα οθωμανικό μνημείο που ανήκε στη Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής. Το μουσείο λειτουργεί από το 1999 και βρίσκεται κάτω από την άμεση εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως φορητές εικόνες, ιερά σκεύη, ιερατικά άμφια, χειρόγραφα, λειτουργικά βιβλία και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Το μουσειακό υλικό καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 16ο αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελεί αξιόλογο δείγμα της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης και ιστορίας της περιοχής.

Αρμόδιος φορέας Διαχείρισης: Τελεί υπό την άμεση εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Κομοτηνής και Μαρώνειας και την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Χωροθέτηση: Οδός Ξενοφώντος 8, στο κέντρο της πόλης, Κομοτηνή, Δήμος Κομοτηνής

Επισκεψιμότητα: Δεν έχει ιστότοπο. Η πρόσβαση είναι δυνατή και για ΑμΕΑ. Δεν υπάρχει ράμπα διότι δεν απαιτείται. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Κυριακή 10:30 – 13:00. Τετάρτη και Παρασκευή 17:00 – 20:00. Σάββατο 10.00 – 13.30. Επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης τις ημέρες των αργιών. 

Θρακικό Μουσείο Παιδείας Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής

Περιγραφή: Το Θρακικό Μουσείο Παιδείας της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του Αλεξάνδρου Χ. Καζαντζή Εκπαιδευτικού - Νομικού και Προέδρου της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής. Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το μουσείο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής. Ανεγέρθηκε το 1882 από δύο Ηπειρώτες, τον ευεργέτη Χατζηκωνσταντή Ζωίδη και τη σύζυγο του, όπως μαρτυρά η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που φέρει τη χαρακτηριστική επιγραφή «Νηπιαγωγείoν». Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και, έως το 1995, για να στεγάσει το Ιστορικό 5ο Νηπιαγωγείο. Στον πρώτο όροφο του διατηρητέου διώροφου κτιρίου λειτουργεί βιβλιοθήκη, η οποία είναι οργανωμένη ηλεκτρονικά και επιστημονικά και περιλαμβάνει βιβλία Ψυχολογίας Παιδαγωγικών Επιστημών και Ιστοριών της Θράκης Στο δεύτερο όροφο εκτίθεται το μουσειακό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα του 17ου και 18ου αιώνα (μαυροπίνακες, ξύλινες έδρες, αντικείμενα από τα μαθητικά συσσίτια, σάκες, μαθητικές ποδιές, παλιά θρανία και πολλά ακόμα σχολικά αντικείμενα). Σημαντικά είναι τα είδη τυπογραφείου, γραφομηχανές και κατασκευές, όπως ο πολύγραφος, το φωτοτυπικό εκείνης της εποχής, πικάπ και μηχανήματα προβολής.

Αρμόδιος φορέας διαχείρισης: Ιδιωτικό

Χωροθέτηση: Οδός Αγίου Γεωργίου 25, Κομοτηνή, Δήμος Κομοτηνής.

Επισκεψιμότητα: Ο πρώτος όροφος είναι προσβάσιμος για ΑμΕΑ, ο δεύτερος όχι. Δεν έχει ιστότοπο. Μέρες & ώρες λειτουργίας 10:00 – 14:00.

Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

Περιγραφή: Λειτουργεί από το 1959 με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής σε έναν επιβλητικό χώρο που αποτελεί τυπικό δείγμα αστικού σπιτιού του 19ου αιώνα. Στις αίθουσες του εκτίθενται παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, κεντήματα, χάλκινα, ξύλινα και κεραμικά είδη οικιακής χρήσεως, παραδοσιακά εργαλεία καθώς και ιστορικά εκκλησιαστικά κειμήλια.

Αρμόδιος φορέας Διαχείρισης: Ανήκει στον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής. Φορέας Προστασίας. ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Χωροθέτηση: Οδός Αγ. Γεωργίου 13, Κομοτηνή, Δήμος Κομοτηνής.

Επισκεψιμότητα:  Δεν έχει ιστότοπο. Δεν υπάρχει υποδομή για ΑμΕΑ. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 13:00 (εκτός των αργιών). 
 

 

 

 

Στρατιωτικό Μουσείο

Περιγραφή: Βρίσκεται στο λόφο «510», στο Οχυρό της Νυμφαίας κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία. Το οχυρό κατασκευάστηκε στα 1936 – 1941 σε στρατηγικό σημείο του δρόμου Κίρτζαλι – Κομοτηνής. Διαθέτει 3 επίπεδα με θαλάμους των οπλιτών, καταφύγια, γραφεία, πολυβολεία κλπ. Στον 1ο όροφο βρίσκεται το Στρατιωτικό Μουσείο που είναι και το μόνο επισκέψιμο επίπεδο. Εκτίθενται όπλα της εποχής, στολές Ελλήνων και Γερμανών, φωτογραφικό υλικό.

Αρμόδιος φορέας Διαχείρισης: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Χωροθέτηση: Το Στρατιωτικό Μουσείο βρίσκεται στο Οχυρό Νυμφαίας, 17 χλμ βόρεια της Κομοτηνής & 6χλμ νότια των συνόρων με τη Βουλγαρία. Δήμος Κομοτηνής.

Επισκεψιμότητα: Δεν έχει δικό του ιστότοπο. Παρουσιάζεται στον ιστότοπο του Γενικού Επιτελείου Στρατού http://www.army.gr/default.php?pname=Numfaias&la=1. Δεν υπάρχει υποδομή για ΑμΕΑ. Μέρες & ώρες λειτουργίας: 09:30 – 14:30 όλες τις ημέρες. Κάθε Κυριακή 09:00 – 13:30.
 

Μουσείο «Καραθεοδωρή»

Περιγραφή: Είναι το μοναδικό Μουσείο που υπάρχει στον κόσμο αφιερωμένο στο διακεκριμένο επιστήμονα του προηγούμενου αιώνα που κόσμισε με την παρουσία του τις αίθουσες διδασκαλίας των σπουδαιότερων πανεπιστημίων Ευρώπης και Αμερικής. Στις προθήκες του Μουσείου εκτίθενται βιβλία του Κ. Καραθεοδωρή, χειρόγραφες επιστολές από και προς τους Einstein, Rosenthal, Kneser, αυθεντικά χειρόγραφα από αλληλογραφία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με τους μεγαλύτερους Έλληνες μαθηματικούς του 20ού αιώνα και άλλους, μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης, φωτογραφίες της οικογένειας Καραθεοδωρή, φωτογραφίες από την παρέλαση ακαδημαϊκών, με τηβέννους από το 1926, για τα εκατό χρόνια του Πανεπιστημίου του Μονάχου, κ.α

Αρμόδιος φορέας Διαχείρισης: Αποτελεί μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο εποπτεύεται από το Δήμο Κομοτηνής.

Χωροθέτηση: Στ. Κυριακίδη 93,  Κομοτηνή, Δήμος Κομοτηνής.

Επισκεψιμότητα:  Μέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 09:00-15:00 Απογεύματα και Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης, τηλ 2531031022

Ιστοσελίδα: http://www.karatheodori.gr/

 

Δημοτική Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη

Περιγραφή: Στεγάζεται στο Αρχοντικό Στάλιου και η αποκατάστασή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1999 επί Γιώργου Παπαδριέλλη δημάρχου Κομοτηνής. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Το κτίριο χτίστηκε από τον Ζαφείριο Στάλιου, αλευροβιομήχανο, μεταξύ 1903-1905(6) ως οικία. Διαθέτει ιδιαίτερο, πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, με τοιχογραφίες και οροφογραφίες. Τα εκθέματα, είναι έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, νεότερων αλλά και ήδη καταξιωμένων, ένα μικρό πανόραμα των κινημάτων ζωγραφικής που παρατηρήθηκαν στην ελληνική τέχνη, κυρίως στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Αρμόδιος φορέας Διαχείρισης: Δήμος Κομοτηνής

Χωροθέτηση: Οδός Γ.Κονδύλη 64, Κομοτηνή, Δήμος Κομοτηνής.

Επισκεψιμότητα: Δεν υπάρχει υποδομή για ΑμΕΑ. Δεν έχει ιστότοπο.

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Περιγραφή: Στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο που παλιότερα στέγαζε το κοινοτικό  κατάστημα της Πανδρόσου. Προβάλλει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Ροδόπης, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τους προστατευόμενους υγροβιότοπους. Απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3 – 14 ετών. Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από δύο μικρές αίθουσες. Η πρώτη εκθέτει στοιχεία του θαλάσσιου και των υγροτοπικών οικοσυστημάτων της Π.Ε. Ροδόπης, ενώ η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει στοιχεία για τα χερσαία οικοσυστήματα. Στις δύο αίθουσες του υπάρχουν ελάχιστα φυσικά εκθέματα. Έχοντας ως αρχή την απαγόρευση της έκθεσης ταριχευμένων ζώων, τη συλλογή του αποτελούν, κυρίως, πετρώματα και καρποί. Διαθέτει και μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη με παιδικά, κυρίως, βιβλία που αφορούν την οικολογία, το περιβάλλον και τα ζώα.

Αρμόδιος φορέας Διαχείρισης: Δήμος Κομοτηνής

Χωροθέτηση: Πάνδροσος, Δήμος Κομοτηνής.

Επισκεψιμότητα: Πάνδροσος, 7 χλμ από την Κομοτηνή. Δεν έχει ιστότοπο. Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ. Οι περισσότερες εφαρμογές μέσα στο μουσείο είναι κατάλληλες για άτομα τυφλά ή με χαμηλή όραση, καθώς και για άτομα με κινητικές ή νοητικές αναπηρίες. Μελλοντικά, το μουσείο προγραμματίζει να πλαισιώσει τα εκθέματά του κι από άλλες εφαρμογές αφής, καθώς και από ηχητική σήμανση. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:30 – 14:00.

 

 

Βυζαντινό Μουσείο Κομοτηνής

Περιγραφή: Το μουσείο λειτουργεί από το 1991 και στεγάζεται στο κτίριο Νικολάου Ζ. Παπανικολάου, ευεργέτη της πόλης. Φέρει την ονομασία «Ίδρυμα οικογένειας Νικολάου Ζ. Παπανικολάου, συμβολαιογράφου Κομοτηνής – Βυζαντινό Μουσείο, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», συστάθηκε το 1988, ενώ το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαρτίου του 1991. 

Το κτίριο που στεγάζει το ίδρυμα, παραπλεύρως του νομαρχιακού μεγάρου, αποτελείται από ημιυπόγειο και δύο ορόφους.

Στο δεύτερο όροφο, με εμβαδόν 886τ.μ., στεγάζεται το μουσείο με σπάνια εκθέματα, όπως χειρόγραφα σε πάπυρο ή περγαμηνή, κεραμικά, καθώς και εκθέματα των πρώτων μεταβυζαντινών χρόνων, μέσα σε μια εντυπωσιακή διάταξη 120 μεγάλων υάλινων βιτρινών.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το αμφιθέατρο, 420 θέσεων, με επικλινείς βαθμίδες σε σχήμα πετάλου.

Στο ημιυπόγειο λειτουργούν βιβλιοθήκες, αναγνωστήριο, αίθουσα καλλιτεχνικών εκθέσεων, εργαστήριο βυζαντινής αγιογραφίας κ.α.

Αρμόδιος φορέας Διαχείρισης: ίδρυμα Παπανικολάου

Χωροθέτηση:  Βασιλέως Παύλου 1, Κομοτηνή, Δήμος Κομοτηνής. 

Επισκεψιμότητα: Δε διαθέτει ράμπα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2531022112.

 

 

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά

Περιγραφή: Ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το Φεβρουάριο του 1995. Από τις αρχές του 2004 μετεγκαταστάθηκε στον οικισμό Θρυλόριο του δήμου Κομοτηνής, σε απόσταση 9 χιλ. από την πόλη. Στεγάζεται σε χώρο 65 τ.μ. όπου εκτίθενται περισσότερα από 300 εκθέματα.

Πρόκειται για εθνογραφικό  τεχνολογικό μουσείο, μοναδικό για το θεματικό του αντικείμενο στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη. Τα εκθέματα προέρχονται από τα τρία εθνικά τμήματα της ευρείας Θράκης δηλαδή ελληνικό, βουλγαρικό και τουρκικό. Παρουσιάζονται περίτεχνα δείγματα καλαθιών από τη βόρεια (βουλγαρική) Θράκη, από την ανατολική (τουρκική) Θράκη, καλάθια των Ρωμά, πομάκικα καλάθια, καλάθια από χώρες της Χερσονήσου του Αίμου. Ο επισκέπτης θα συναντήσει πολλά καλάθια πλεγμένα από διαφορετικά υλικά και τρόπους πλέξης. Θα δει τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν οι καλαθάδες: καλάμια, λυγαριές, ιτιές κ.α. 

Αρμόδιος φορέας Διαχείρισης: Ανήκει στη Θρακική Εταιρία.

Χωροθέτηση: Οικισμός Θρυλόριο. Δήμος Κομοτηνής.

Επισκεψιμότητα: Οικισμός Θρυλόριο. 9 χιλ. από την Κομοτηνή. Δ/νση ιστότοπου: www.romagr.gr.

Εάν στους επισκέπτες υπάρχει άτομο με ειδικές ανάγκες (σε αμαξίδιο), θα πρέπει το μουσείο να ενημερωθεί εγκαίρως, για να τοποθετήσει ράμπα πρόσβασης.

Επισκέψεις πραγματοποιούνται, μετά από τηλεφωνική συνεννόηση. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για ημέρες και ώρες (συμπεριλαμβάνονται γιορτές, αργίες κλπ.) Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977585844.