Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης

Το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης δραστηριοποιείται από το 1979 με μεγάλη δράση σε εθελοντικές αιμοληψίες. Το εθελοντικό αίμα αποστέλλεται σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Η δράση μας ξεπερνά τα 30 χρόνια και είμαστε από τα πρώτα ιδρυθέντα Σωματεία της Ελλάδας.

Σκοποί του σωματείου μας είναι η ενημέρωση των συμπολιτών μας πάνω στην εθελοντική αιμοδοσία καθώς και η προσφορά αίματος σε όποιον συνάθρωπό μας έχει ανάγκη και δεν μπορεί να την καλύψει απο το οικογενειακό του περιβάλλον.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούμε εθελοντικές αιμοδοσίες σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, λύκεια, πολιτιστικούς, αθλητικούς και επαγγελματικούς συλλόγους. Διοργανώνουμε διαλέξεις, συζητήσεις, ομιλίες με θέματα όπως μεσογειακή αναιμία, δωρητές οργάνων σώματος, μυελό των οστών, πρώτες βοήθειες, ναρκωτικά,
aids, οστεοπόρωση κλπ. από γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς στα ΜΜΕ, σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε χωριά και μεγάλα εργοστάσια της περιοχής μας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους.

¨Έχουμε καθιερώσει μια τουλάχιστον αιμοδοσία το χρόνο με διάφορους φορείς όπως ο Δήμος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της Πόλης, η Ομοσπονδία επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων,  η Διεύθυνση Αστυνομία κλπ., και δύο αιμοδοσίες το χρόνο με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Σιδηροχωρίου.

Τα ενεργά μας μέλη είναι περίπου 2000 και καθημερινά εγγράφονται νέα μέλη από τα οποία τα περισσότερα είναι ηλικίας 18-20 χρονών. Επίσης, εγγραφές γίνονται και για δότες αιμοπεταλίων.

Το Σωματείο μας, σύμφωνα με βεβαίωση του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, έχει προσφέρει κατά το έτος 2012, 1932 φιάλες αίματος.