Ουσιαστικοί λόγοι για να γίνεις εθελοντής

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 1999, ο εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος όσο ποτέ άλλοτε για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών ζητημάτων και είναι η ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή του συνόλου της κοινωνίας. Η ρίζα της λέξης είναι λατινική (voluntas: θέληση).

Μερικά  από τα  βασικά πλεονεκτήματα του εθελοντισμού είναι :

  • Αναπτύσσεις  νέες δεξιότητες
  • Μαθαίνεις  να δουλεύεις ως μέλος μίας ομάδας
  • Μαθαίνεις να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις.
  • Γνωρίζεις ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές , που   έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα
  • Παρατηρείς πως γίνεται ο συντονισμός μεγάλων και μικρών ομάδων για την επίτευξη των στόχων
  • Εργάζεσαι σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα 
  • Διευρύνεις   τις  γνώσεις σου
  • Εξασκείσαι  σε αντικείμενο σχετικό   με τις σπουδές σου ή με τα χόμπυ σου 
  • Κατανοείς καλύτερα  τους συμπολίτες σου
  • Έρχεσαι  σε επαφή με χώρους που μπορεί να μην γνώριζες πριν

Ένα από τα  βασικά προβλήματα του εθελοντισμού είναι η δυσκολία  εξεύρεσης χρόνου .
Αν είσαι νέος/α, χωρίς πολλές   υποχρεώσεις, υπάρχουν προγράμματα εθελοντισμού στα οποία μπορείς να συμμετέχεις. Αυτά τα προγράμματα σου προσφέρουν βεβαιώσεις συμμετοχής,  οι οποίες  θα σε βοηθήσουν στην αναζήτηση της  εργασίας σου.  Αν πάλι δεν διαθέτεις χρόνο υπάρχουν δράσεις τα Σαββατοκύριακα.
Ο εθελοντισμός σου δημιουργεί αίσθημα υπευθυνότητας γιατί ουσιαστικά άλλοι άνθρωποι βασίζονται στη βοήθειά σου. Τα αποτελέσματα μίας εθελοντικής δράσης είναι άμεσα και  ο εθελοντισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά έχεις τη δύναμη να κάνεις τα πράγματα καλύτερα.  
Εάν έχεις αποφασίσει ότι ο εθελοντισμός σου ταιριάζει, βρες τη δράση που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου, την προσωπικότητά σου και το πρόγραμμά σου.
Υπάρχει μία σειρά από ερωτήματα που είναι βοηθητικό να απαντήσεις πριν αποφασίσεις σε ποιον τομέα θα κάνεις αίτηση.
Αφού κάνεις αίτηση για τη δράση που σε ενδιαφέρει, θα χρειαστεί να στείλεις ένα βιογραφικό σημείωμα και να περάσεις από μία συνέντευξη. Η συνέντευξη είναι σημαντική ώστε να γνωρίσεις το πλαίσιο στο οποίο θα εργαστείς, να γνωρίσεις τους επικεφαλής των ομάδων, να ρωτήσεις ό,τι σε απασχολεί γύρω από την εθελοντική δράση κ.λπ.
Εάν , μετά τη συνέντευξη θεωρήσεις ότι σου αρέσει το αντικείμενο της δράσης, το πλαίσιο στο οποίο γίνεται και οι άνθρωποι που εμπλέκονται τότε  ο εθελοντισμός είναι μία απίστευτη εμπειρία!

 

Υπάρχουν αρκετές εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε θέματα υγείας και κοινωνικής μέριμνας όπως οι Εθελοντές Αιμοδότες Ροδόπης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Οι Γιατροί του Κόσμου, Σύλλογος Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και πρόληψης Καρδιοπαθειών Ν.Ροδόπης. Όλοι οι παραπάνω στεγάζονται σε χώρο που τους παραχωρήθηκε από το Δήμο Κομοτηνής στο Πολυλειτουργικό Κέντρο και την ευθύνη για αυτούς και το συντονισμό τους έχει το ΝΠΔΔ ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής. 

Ο εθελοντισμός δεν είναι πολύ διαδεδομένος στην περιοχή όπως και στη χώρα με την έννοια της ομαδικής και συστηματικής δράσης ατόμων, συλλόγων και οργανώσεων. Ωστόσο λειτουργούν πολλά άτυπα δίκτυα και η έννοια της προσφοράς στο συνάνθρωπο είναι πολύ διαδεδομένη αλλά όχι καταγεγραμμένη. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες που δρουν στα όρια του Δήμου.